Tre tegnestuer formgiver forsamlingshuset

I løbet af 2023 bliver der udarbejdet en rammelokalplan for Ravnsborg Enge, som samtidig er byggeretsgivende for første etape af udviklingen af ’den gode by’. Når den nye bydel står færdig, vil den indebære 5-700 boliger, daginstitution, forskellige idræts- og fritidsaktiviteter og en lang række fællesfaciliteter for beboerne – herunder et forsamlingshus, som i disse dage er på tegnebrættet i en arkitektkonkurrence.

Forsamlingshuset er åbningstrækket for ’den gode by’ og er dermed den første bygning, der bliver opført i Ravnsborg Enge. Huset bliver derfor et naturligt visitkort for området, og som det første fyrtårnsprojekt skal forsamlingshuset præstere højt på både arkitektur og bæredygtighed.

Derfor er tre tegnestuer indbudt til en arkitektkonkurrence, hvor de har frem til midten af januar til at sætte sidste streg på deres ambitiøse bud på Ravnsborg Enges første bygning.

De deltagende tegnestuer er:

 

Selvom arkitekterne i vid udstrækning har frie tøjler til at udfolde sig, er der alligevel en række krav til fyrtårnsprojektet, som de er blevet bedt om at tage højde for.

Høje krav til bæredygtighed

Da forsamlingshuset skal være et fyrtårnsprojekt inden for bæredygtighed, bliver der stillet en række skærpede krav til bæredygtighed i byggeriet. Forsamlingshuset skal som minimum opfylde følgende krav:

  • Certificeret med DGNB Platin eller DGNB Hjerte; det højeste niveau inden for DGNB-certificering af bygninger
  • LCA-beregning viser en maksimal udledning på 8,5 kg CO2/m2/år
  • Solceller skal dække minimum 50% af bygningens strømforbrug
  • Alle bærende konstruktioner skal være i træ eller andet CO2-venligt materiale


DGNB er en ekstern og uvildig certificeringsordning, som administreres af Green Building Council Denmark. Bygningens bæredygtighed evalueres på baggrund af 36 forskellige kriterier.

Du kan læse mere om DGNB-certificering af bygninger ved at hente ”Guide til DGNB for bygninger” her.

Flere funktioner til forskellige behov

Forsamlingshuset skal være et multifunktionshus, der har flere brugeres behov for øje. De forskellige rum skal derfor have flere anvendelsesmuligheder. Blandt andet vil følgende rum og tilhørende funktioner findes i huset:

  • (Hjemme-)kontor med 8 arbejdspladser
  • Stor sal med plads til 75 spisende gæster
  • Mindre sal til yoga/dans/meditation og andre aktiviteter
  • Træningsfaciliteter, f.eks. fitness/styrketræning/crossfit
  • Professionelt køkken til større arrangementer
  • Gæstelejlighed med 2 soveværelser og badeværelse
  • Værksted og kreativitetsrum
  • Galleri og udstillingslokale

 

Midtvejsmøderne vidner om spændende forslag

Der har netop været afholdt midtvejsmøde, hvor dommerkomitéen har besøgt de 3 tegnestuer.

Alle steder skrider arbejdet med forsamlingshuset hastigt frem, og det bliver uden tvivl tre meget spændende, og meget forskellige, forslag, som dommerkomitéen skal tage stilling til.

Vinderen bliver udpeget til februar

De indkomne forslag vil blive bedømt af en dommerkomité bestående af to fagdommere; Nils Holscher fra Holscher Nordberg Architecture and Planning, samt Helle Lassen, tidligere Planchef i Hjørring Kommune og nuværende medlem af bestyrelsen i Akademisk Arkitektforening.

Derudover består komitéen af tre repræsentanter for bygherre, EGEM Ejendomme A/S, og to repræsentanter for Køge Kommune; Borgmester Marie Stærke og Projektleder Rikke Sø Andersen.

Dommerne vil i deres bedømmelse af forslagene bl.a. lægge vægt på arkitektur, husets funktionalitet, økonomi og bygbarhed.

Vinderen af konkurrencen bliver offentliggjort senest den 17. februar 2023.