Bofællesskabet bliver nytænkt: Her er der plads til alle

I Ravnsborg Enge er arkitekter nu i fuld gang med at skitsere den gode by. Tegnestuen LOKAL er hjernerne bag det spirende bofællesskab Grønne Hjerte, som bliver et bofællesskab med 25-30 blandede boliger. Her vil børnefamilier, yngre og ældre bo side om side til leje eller som ejere i en bolig, der passer til lige netop deres behov – centreret om et stort, grønt fællesareal med fælleshus, fælleshave og orangeri.

 

Bofællesskaber er i disse år en populær og attraktiv boform for både unge, ældre og par, der ønsker et tæt naboskab, hvor man er fælles om faciliteterne, de daglige opgaver og hyggelige arrangementer som f.eks. fællesspisning.

Grønne Hjerte i Ravnsborg Enge er derfor ikke begrænset til en bestemt aldersgruppe, livsform eller livssituation. Det er åbent for alle, der ønsker en hverdag præget af det gode naboskab.

 

Et bofællesskab med bred appel

I Grønne Hjerte skal fællesskabet leve gennem en mangfoldig beboersammensætning, hvor generationer mødes på kryds og tværs. Bofællesskabet byder på tre forskellige boligtyper – enfamilieshuse, dobbelthuse og rækkehuse – med størrelser, der spænder fra 85 m2 til over 130 m2, som er større end det, man normalt ser i bofællesskaber.

 

 

 

Fakta om Grønne Hjerte

  • 25-30 ejer- og lejeboliger på mellem 85-130 m2
  • Rækkehuse, dobbelthuse og enfamilieshuse
  • Stort, grønt fællesareal
  • Orangeri med plads til 20+ personer
  • Fælles haveanlægtil dyrkning af urter, frugt og grønt
  • Fælleshus med plads til fællesspisning for alle beboere

Hjertet banker i det grønne

Centralt mellem boligerne ligger fællesskabets puls. I fælleshuset, fælleshaven og orangeriet er der indbydende rum til samvær, hvor beboerne kan hygge sig og komme hinanden nærmere over fællesmiddagen, og livsnyderne kan læne sig tilbage med en kold forfriskning eller en kop kaffe.

Det store grønne areal er fyldt med liv og aktivitet, hvor børnene kan slå sig løs i den friske luft, og haveentusiaster kan få jord under neglene i haveanlægget og orangeriet med dyrkning af urter, frugt og grønt.

 

 

”Bofællesskabet Grønne Hjerte i Ravnsborg Enge er et fantastisk eksempel på, hvordan vi i Ravnsborg Enge arbejder med inklusion og bæredygtige fællesskaber. Blandingen af boligtyper til eje og leje henvender sig til mange forskellige mennesker, der er forskellige steder i livet. De grønne fællesarealer, fælleslokale og orangeri samler folk i alle aldre, og det er lige i områdets ånd. For Ravnsborg Enge skal være noget for alle."

– Jesper Bælum, EGEM Ejendomme A/S, selskabet bag Ravnsborg Enge

 

De praktiske og sociale behov bliver opfyldt

Når hverdagen er travl, kan det for mange være udfordrende at balancere arbejds- og fritidsliv. Overskuddet til at lave mad og mødes med venner og familier bliver ofte skubbet til weekenden, hvor der er mere luft.

Men i Grønne Hjerte får både unge, ældre og børnefamilier en hverdag, hvor der er styr på praktikken og det sociale samvær.

Beboerne har mulighed for i fællesskab at dele de daglige opgaver mellem sig som for eksempel at stå for madlavning til fællesspisning, dyrkning af urter, frugt og grønt og pasning af nabolagets børn.

 

Beboerne får indflydelse på udviklingen

Hvordan bofællesskabet udvikler sig i virkeligheden, bliver i høj grad op til de kommende beboere, som vil blive inviteret til at deltage i den videre planlægningsproces.

For det er dem, der bor, lever og færdes i bofællesskabet, der har de bedste idéer til, hvad der skal til for, at Grønne Hjerte bliver et fantastisk sted at bo.

"Hos LOKAL arbejder vi altid med tre kerneområder, når vi udvikler projekter: Kultur, Mennesker og Miljø. Med Grønne Hjerte er vi lykkedes med at skitsere et bofællesskab, som adskiller sig fra mængden og henvender sig til mange forskellige mennesker. Grønne Hjerte danner rammen om et stærkt fællesskab og en sund livsstil, hvor beboerne kan drage nytte af områdets mange rekreative naturkvaliteter."

– Morten Bang, Tegnestuen LOKAL